Aisuna bedelde om geld… én liefde

  • door

Met haar 16 jaar weet Aisuna uit Georgië niet beter dan dat ze altijd heeft gebedeld. Ze wist daarmee het gezin dat bestaat uit haar ouders, drie zussen en vier broers, redelijk goed te onderhouden. Ze is één van de vele straatkinderen die Georgië telt. Allemaal kinderen die liefde en zorg nodig hebben, maar om wie niemand zich lijkt te bekommeren.

Zodra Aisuna tiener is, krijgt ze contact met jongeren die door stelen en zakkenrollen aan hun geld komen. “Stelen ging gemakkelijker en sneller dan bedelen.” Tegelijkertijd bezocht Aisuna het dagopvangcentrum van onze lokale partnerorganisatie. Daar toonde ze berouw over haar gedrag, maar zodra ze de deur achter zich dichttrok, verviel ze in haar oude leefpatroon. 

Betrapt 
Als Aisuna 14 jaar is verloofd ze zich. Iets wat in haar cultuur gebruikelijk is. Maar haar moeder stemde daar niet mee in. Zij zag een belangrijke inkomstenbron wegvallen en slaagde erin om de verloving te verbreken. Aisuna herpakte zich en ging verder met stelen en bedelen. Dag in, dag uit. Totdat ze werd betrapt… Ze kon niet langer de kost verdienen… 

Verschil maken 
Ze kwam opnieuw naar het dagopvangcentrum. Daar hoort ze van een God die ook voor haar wil zorgen. Verder krijgt ze er eten en leert ze voor het eerst lezen, schrijven en rekenen. Een wereld gaat voor haar open. Ook sociale vaardigheden zoals omgaan met leeftijdsgenoten en persoonlijke verzorging zijn nieuw voor haar. Maar door dit soort dingen te leren, ontwikkelt Aisuna zich tot een jonge zelfverzekerde vrouw.   

“Verschil moet er niet zíjn, maar verschil moet je máken,” aldus een medewerker van het dagopvangcentrum.