De Weg naar Rechtvaardigheid

<Tekst TWR>

Speciale serie voor moslims:
‘Jullie uitzendingen brengen me helemaal in de war.’

‘Een vriend vertelde me dat jullie goede christelijke radioprogramma’s uitzenden. Daarom ging ik ook luisteren naar De Weg naar Rechtvaardigheid. Toen mijn vader mijn slaapkamer binnenkwam en hoorde wat er op de radio was, verbood hij me om nog langer naar de christelijke programma’s te luisteren. Daar had ik wel een oplossing voor, vanaf toen deed ik gewoon een koptelefoon op en luisterde ik via mijn telefoon naar jullie. Helaas had hij mijn truc door en gaf hij me een ultimatum: ik moest kiezen tussen zijn huis verlaten of niet meer naar de christelijke programma’s luisteren. Nu zit ik met dit dilemma, want ik kan nergens heen als mijn familie me uit huis zet. Bid voor mij, zodat God me helpt om een goede beslissing te nemen in deze situatie.’ 

Er staat veel op het spel voor Mohamed, die dit vertelde. Zijn familie heeft een goede naam in het dorp, waar iedereen moslim is. Als hij christen wordt, heeft dat grote gevolgen. Toch laat wat hij hoorde over Jezus hem niet los. Mohamed is niet de enige. Overal in de wereld zijn moslims nieuwsgierig naar de Bijbel en proberen ze via de radio of internet meer te weten te komen over het christendom. TWR sluit daarop aan met het programma De Weg naar Rechtvaardigheid.

Aansluiting
Deze serie neemt de luisteraars mee op reis door de Bijbelverhalen vanaf Genesis. Dit past goed bij wat moslims al vanuit hun eigen achtergrond weten over Abraham en de profeten. Vervolgens bouwen de programma’s een brug naar de komst van Jezus Christus in de wereld. Er wordt duidelijk uitgelegd dat Hij meer is dan een profeet; Hij is God Zelf. Op dit punt wordt geen water bij de wijn gedaan. Voor veel luisteraars is het nieuw dat God van hen houdt en zelfs Zijn eigen Zoon niet gespaard heeft om mensen te kunnen redden. Voor het eerst horen ze dat Jezus het antwoord is op de prangende vraag van Job: Hoe kan een mens rechtvaardig worden voor God?

‘Hoe kunnen we kinderen van God zijn? We zijn slaven van God! Jullie uitzendingen brengen me helemaal in de war. Ik ben altijd moslim geweest, maar er zijn veel dingen waarover ik twijfel, dus ik ben bereid om me te verdiepen in het christendom. Ik wacht met veel belangstelling jullie antwoord af.’ (Nawaf uit Saudie-Arabië)

De Weg naar Rechtvaardigheid is in verhalende vorm gemaakt, omdat mensen in veel culturen gewend zijn naar elkaars verhalen te luisteren. In totaal zijn er honderd afleveringen die elk 30 minuten duren. Meestal wordt het programma wekelijks uitgezonden. De serie is ontstaan in het islamitische Senegal, waar Paul Bramsen zendeling was. Hij schreef de serie. Toen bleek dat veel moslims erdoor aangesproken werden en tot geloof kwamen, is TWR de serie in meer talen gaan uitzenden. Inmiddels zijn er zo’n twintig verschillende talen beschikbaar. TWR wil dat aantal graag uitbreiden.

Luister hier de tekst Johannes 3:16 in het Dakhini. Hieronder is de tekst uitgeschreven.

Dakhini
De samenwerking met het LCJ maakt het mogelijk om de serie nu ook voor de Dakhini in India te produceren. Deze bevolkingsgroep bestaat uit negen miljoen mensen, die overwegend moslim zijn. Hiermee komt er een programma in hun eigen taal beschikbaar waarin ze het Evangelie kunnen horen. Voor het vertalen en inspreken van teksten werkt TWR altijd zoveel mogelijk samen met mensen die uit het gebied zelf komen, omdat zij de taal en alle eigenaardigheden van een cultuur van binnenuit kennen. Er zijn al mensen gevonden die dit voor de Dakhini-programma’s kunnen doen. De opnames worden in een studio in India gemaakt, waarna de programma’s waarschijnlijk via de zendmast van TWR op Sri Lanka worden uitgezonden. Daarnaast komen de programma’s ook beschikbaar op internet, om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Voor het beantwoorden van de reacties zoekt TWR altijd zoveel mogelijk de hulp van plaatselijke kerken.

Op deze manier werken mensen – zonder elkaar te kennen – samen aan de verspreiding van het Evangelie. Van Nederlandse jongeren tot christenen in India en Sri Lanka!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *